الصفحة الرئيسية
إدارة الكلية
عميد الكلية
وحدة التمكين الصحي
وحدة التخطيط الإستراتيجي
وحدة التطوير والجودة
وحدة الاخلاقيات الطبية والحيوية
وكيل الكلية للدراسات العليا والبحث العلمي
وكيلة الكلية شطر الطالبات
وكيل كلية الطب للشؤون التعليمية
وحدة الاختبارات والقياس
وحدة أطباء الامتياز والخريجين
وحدة بحوث الطلاب
وحدة التعلم الالكتروني
وحدة الارشاد و الدعم الطلابي
وحدة خدمة المجتمع
وحدة رعاية الموهبة والإبداع
وحدة التعليم المستمر
وحدة أبحاث العلوم العصبية
وكيل الكلية للشؤون السريرية/مدير المستشفى الجامعي
الهيكل الاداري
الأقسام العلمية
أقسام العلوم الطبية الأساسية
التشريح
علم الأدوية
علم الأمراض
الكائنات الدقيقة والمناعة
الكيمياء الحيوية السريرية
علم وظائف الأعضاء
طب الامراض الوراثية
أقسام العلوم السريرية
الانف والأذن والحنجرة والرأس والعنق
طب النساء والولادة
امراض الدم
التعليم الطبي
التخدير والعناية المركزة
طب الاسرة
طب المجتمع
الجراحة
جراحة العظام
طب وجراحة العيون
الأشعة
الطب الباطني
طب الاطفال
الطواريء
جراحة المسالك البولية
الامراض الجلدية
آخر الأخبار
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية الطب
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
تاثير الحمية الخالية من الجلوتين على مرض السكر لدى الأطفال المصابين بالداء الزلاقي اضافة الى مرض السكر
Effect of gluten-free diet and adherence on growth and diabetic control in diabetics with celiac disease.
الموضوع
:
الداء الزلاقي
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
Aims: To study the effect of gluten-free diet on growth and diabetic control of children with type 1 diabetes mellitus and coeliac disease. Methods: Twenty one children (mean age 7.5 years, range 1.6–12.9) with type 1 diabetes, primarily initially identified on the basis of symptoms and consecutively diagnosed with coeliac disease by biopsy over a 10 year period, were matched by sex, age at onset, and duration of diabetes with two diabetic controls without coeliac disease. Weight, height, haemoglobin A1c, and insulin requirements were measured before and for 12 months after the diagnosis and treatment of coeliac disease. Dietary awareness and adherence were assessed by structured questionnaire. Results: A gluten-free diet resulted in a significant increase in weight-for-age z scores at 12 months after diagnosis (mean increase in z score 0.33) and in BMI (mean increase in z score 0.32). Increases in height did not achieve statistical significance. Controls showed no significant changes in weight, height, or BMI over the same period. Insulin dosage at diagnosis was less in coeliacs than in controls (mean difference 0.16 units/kg/day), but was similar to controls once a gluten-free diet had been established. Questionnaires were obtained in 20 patients. There appeared to be a relation between dietary awareness/adherence and growth parameters, but the small number of patients with ‘‘poor/fair’’ dietary adherence prevented meaningful analysis of this group. Conclusion: Identification and dietary treatment of coeliac disease in children with diabetes improved growth and influenced diabetic control. Evaluation of the outcome of treatment of coeliac disease in diabetics should include assessments of gluten intake
ردمد
:
0003-9888
اسم الدورية
:
ارشيفات أمراض الطفولة
المجلد
:
89
العدد
:
9
سنة النشر
:
1425 هـ
2004 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Thursday, November 18, 2010
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
عمر سعادة
Saadah, Omar
باحث رئيسي
دكتوراه
saadaho@hotmail.com
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
27952.pdf
pdf
الرجوع إلى صفحة الأبحاث